Hygiëne

Beschermen latex handschoenen tegen besmetting van het coronavirus?

Eén van de vragen die ons regelmatig bereikt gaat over het dragen van latex handschoenen als bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus.

In diverse winkels worden latex handschoenen gebruikt. Je ziet dan ook dat met deze handschoenen zowel de verse vis als het wisselgeld wordt aangepakt. Het gevaar is hier dat het product besmet wordt.

Het dragen van handschoenen geeft een gevoel van veiligheid aan de gebruiker. Het is echter in praktijk een schijnveiligheid en helpt niet tegen besmetting of verspreiding van het coronavirus. Deze besmetting gaat namelijk via hoesten en niezen: het virus lift mee op de vochtdruppels die uitgehoest worden. Alle besmetting die daarmee op je handen komt, zal ook op je handschoen komen en kan even gemakkelijk worden doorgegeven.

In praktijk zien we dat het door dragen van handschoenen het handenwassen wordt overgeslagen of dat handschoenen te lang achter elkaar worden gedragen wat tot hogere concentraties van besmetting of kruisbesmetting kan leiden.

Ons advies is daarom: draag geen latex handschoenen maar was je handen regelmatig met (desinfecterende) zeep. Gebruik tussendoor desinfecterende gel. Dat geeft de beste bescherming.

Bovenstaand advies geldt uiteraard niet voor werkhandschoenen die om arbo-technische redenen worden gedragen.

Bron: Voedselbanken Nederland